⚠ Doordat de website van de tweede kamer al langere tijd geen volledige informatie verschaft als het om hoofdelijke stemmingen gaat (eerst alle, nu alleen nog wetgeving) is deze website al enige tijd niet meer bijgewerkt. Zodra alle informatie weer beschikbaar komt zal deze website weer bijgewerkt worden!


Startpagina Stemmingen Toon alle Per 2e kamerlid Per partij Per onderwerp Mijn favorieten () Willekeurig Willekeurig kamerlid Willekeurige partij Willekeurige stemming Info over site Contactgegevens Copyright Tycho 2021 Recentste stemronde: 2022-06-07
Privacyverklaring
🔎

Info over site
Achtergrondverhaal In aanloop naar de verkiezingen van 2021 had ik (de maker van deze site) geen idee op wie ik zou moeten stemmen. Een algemeen veronderstelling is dat elke politici liegt en bedriegt, uitzondering daargelaten. Partijen maken elkaar zwart. Partijen laten stokpaardjes vallen tijdens de formatie. Media heeft vaak ook een voorkeur, of dat nou direct wordt geuit of subtiel naar buiten komt. Door dit enorme rookgordijn is het bijna onmogelijk echt te weten waar de partijen voor staan. Dus waar baseer je je keuze dan op?

Toen kwam het idee om naar de stemming te kijken. Deze laten zien waar de partijen in ieder geval afgelopen jaren voor hebben gestreden. Dan kan je je stem baseren op de geleverde resultaten i.p.v. toekomstige rookwolken. Een soort van beoordelingsgesprek. Daar komt de naam van de site dan ook vandaan.

Waarom een aparte site? De stemmingen zijn te vinden op de website tweedekamer.nl, dus waarom niet gewoon deze gebruiken? Persoonlijk vond ik deze site niet overzichtelijk genoeg. Zo was alles tekstueel, stonden namen wisselend als volledige naam en dan weer voorletters met achternaam en reageert de website erg traag met soms onbegrijpelijke ‘niet gevonden’ pagina’s. Hierdoor kost het enorm veel tijd om flink wat stemmingen door te nemen en dus een goed beeld te krijgen van de partijen. Dat is waar het idee van een aparte site vandaan kwam. Ook het idee om kleurcodes te gebruiken, consequent voor- en achternaam te plaatsen, foto’s en logo’s te gebruiken en alles sorteerbaar te maken op partij en kamerlid komen hier vandaan. Waar haalt de site zijn gegevens vandaan? Het idee was om gebruik te maken van het “open data portaal” van de tweede kamer. Deze heeft echter al sinds 9 juni 2020 (zie hier) een stop op nieuwe afnemers. Het was (en is op 22 mei 2021) dus niet mogelijk te registreren en gebruik te maken van deze publiekelijke database.

In plaats daarvan ben ik gaan werken aan een eigen database . De stemmingen haal ik met een zelfgemaakt script van de website tweedekamer.nl, hieromheen heb is dan de database gebouwd. Elke keer dat er nieuwe stemmingen zijn zal ik een paar handmatige stappen moeten ondernemen om deze weer in de database te krijgen.
Waarom staan de nieuwste stemmingen nog niet op de site? Zoals ik hierboven uitleg maakt de site gebruik van een eigen database die handmatig elke keer geüpdatet dient te worden. Dit kost tijd. Ook duurt het vaak een dag voordat de stemmingen volledig op de website tweedekamer.nl staan. Vaak staan de uitslagen er wel al, maar duurt het vaak een dag voordat er staat wie voor/tegen gestemd heeft. Zodra dit er allemaal opstaat kan de database geüpdatet worden. Vaak is dat een dag ná de stemming, ergens in de middag. Soms ben ik niet op de hoogte (of vergeet ik) dat er een stemming is en duurt het wat langer. Duurt het te lang, kan je me altijd een mailtje sturen dat het weer zover is! Hoe kan ik de uitslagen verifiëren? Bij elke stemming staat een identificatienummer. In het overzicht vind u die tussen de haakjes. Bij een stemming zelf vind u die onder de omschrijving van de stemming, net voor de datum. Deze kunt u kopiëren en zoeken op de website tweedekamer.nl. Hier zult u de stemming vinden en dus kunnen verifiëren of wat op deze website staat klopt. Disclaimer Al wordt de database met uiterst precisie samengesteld en gecontroleerd, kan het zijn dat er fouten in staan. Mocht u er eentje vinden, meld het dan via info@bgtk.nl. De fout wordt snel mogelijk gecorrigeerd en de fout zal duidelijk vermeld worden op de voorpagina en een de nog op te richten pagina met rectificaties. Momenteel is dit nog niet voorgekomen.



Zie ook Isabelle Diks GroenLinks Kirsten van den Hul Partij van de Arbeid Wim-Jan Renkema GroenLinks